Harmonogram wprowadzania kontroli sanitarnych i fitosanitarnych dla importu z UE do UK
18 listopada br. Zjednoczone Królestwo (UK) opublikowało zaktualizowaną wersję tzw. The Border Operating Model, dokumentu w którym określono zasad wymiany handlowej po Brexicie, w tym nowy system stopniowego wprowadzania kontroli sanitarnych i fitosanitarnych dla poszczególnych produktów importowanych do UE z UK.
Kontrole będą wprowadzane w trzech fazach między 1. lipca 2022r. i 1. listopada 2022r.
Od 1 lipca 2022r. :
-
- kontrole certyfikatów, dokumentacji, identyfikacji tożsamościowej oraz kontrole fizyczne dla:
- produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego
- roślin i produktów roślinnych
- mięsa i produktów mięsnych
- produktów wysokiego ryzyka i pasz niepochodzących od zwierząt[1]
- nakaz wwozu produktów poprzez desygnowany punkt kontroli granicznej
- wprowadzony zostanie zakaz wwozu na rynek brytyjski produktów P&R (Prohibited and Restricted), tj.:
- chłodzonego mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego, jagnięcego, baraniego oraz koziego),
- chłodzonego lub mrożonego mięsa mielonego (drobiowego),
- oddzielonego mechanicznie mięsa pozyskanego z drobiu i ptaków bezgrzebieniowych lub ptaków łownych,
- nieklasyfikowanych jaj,
- chłodzonych surowych wyrobów mięsnych.
- kontrole certyfikatów, dokumentacji, identyfikacji tożsamościowej oraz kontrole fizyczne dla:
- Od 1 września 2022r.:
- kontrole certyfikatów i kontrole fizyczne dla:
- Wszystkich produktów z kategorii nabiału.
- kontrole certyfikatów i kontrole fizyczne dla:
- Od 1 listopada 2022r.:
- kontrole certyfikatów i kontrole fizyczne dla:
- Wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym produktów złożonych i produktów rybnych.
- kontrole certyfikatów i kontrole fizyczne dla:
Fizyczne kontrole żywych zwierząt również będą odbywały się w modelu fazowym w zależności od dostępności infrastruktury punktów kontroli granicznych – brak dotychczas harmonogramu kontroli dla tej kategorii.
Podtrzymano wymóg pre-notyfikacji dla importu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego oraz ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego poprzez tzw. system IPAFFS (Import of Products, Animals, Food and Feed System) od dnia 1 stycznia 2022r.
W zakresie produktów wysokiego ryzyka i pasz niepochodzących od zwierząt tzw. HRFNAO (High Risk Food and Feed Not of Animal Origin) podkreślono, że pomimo braku produktów HRFNAO pochodzących z UE, nowe wymogi mają obejmować także produkty HRFNAO importowane do UE z państw trzecich, a które docelowo miałyby trafić na rynek brytyjski.
Szczegółowe informacje nt. wymogów mają zostać opublikowane przez stronę brytyjską w ciągu następnych miesięcy. ( Źródło: brexit.gov.pl/HW)